Pored programa na kojem se temelji stranka AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU, željeli smo da ona široj populaciji bude prepoznatljiva i po svojim obilježjima, gdje prvenstveno mislim na grb stranke. Međutim, grb nije samo puki oblik prepoznatljivosti, i kao njegov kreator, smatram potrebnim upoznati Vas sa simboličkim porukama koje se iz njega mogu iščitati.

Ono što je uočljivo na prvi pogled jest da se grb stranke sastoji od štita u obliku povijesnog hrvatskog grba. Štit je obojan prepoznatljivim bojama hrvatske zastave – crvenom, bijelom i plavom, koje se spajaju u laganom prijelazu iz jedne u drugu. U gornjem dijelu štita nalazi se natpis «AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU», ispisan velikim tiskanim slovima bijele boje, a odnosi na sam naziv stranke.

U središtu štita nalazi se logotip stranke – crna grafički dizajnirana slova ABH, koja s malim dodacima stvaraju oblik jedrenjaka. Na kraju, štit je obrubljen hrvatskim pleterom zlatne boje.

Ono što mi je prilikom dizajniranja grba bila misao vodilja, bilo je objediniti elemente nastale kroz povijest Hrvatske i hrvatskog naroda – tradicionalnu hrvatsku trobojnicu, hrvatski pleter ili troplet karakterističan za starohrvatsku kulturu, ili pak štit kao simbol opstojnosti i obrane. Osim toga, hrvatski je narod već od samih početaka svog postojanja i kroz svoju dugu povijest iskazao odlučnost, zajedništvo, čvrstu povezanost, te odanost Bogu. Na mnogim mjestima u Svetom pismu i evanđeljima dobri će čitaoci i mislioci uvidjeti sličnost s poviješću našeg naroda. „U očima Božjim zemlja se bila iskvarila; nepravdom se napunila. 12 I kad je Bog vidio kako se zemlja iskvarila, svako se biće na zemlji izopačilo – 13 reče Bog Noi: “Odlučio sam da bude kraj svim bićima jer se zemlja napunila opačinom; i, evo, uništit ću ih zajedno sa zemljom. 14 Napravi sebi korablju……..“

Vjerojatno ste prepoznali citat iz Biblije koji govori o savezu Boga kao nebeskog i Noe kao zemaljskog predstavnika. Upravo me kršćanska pripovijest o Noinoj arci inspirirala prilikom izrade ovog grba. Baš kao nekad, i danas je na zemlji zavladao kaos. Nažalost, niti Lijepa naša, iako Bogom dana, nije pošteđena raznih sotonskih saveznika koji svojim partikularnim interesima, te izopačenim i nepromišljenim odlukama, vode uništenju svega onog što nam je sveto. Kao vjernici, branitelji, a prvenstveno kao domoljubi, osjetili smo poziv Svevišnjeg da napravimo „brod“, koji će hrvatskog čovjeka spasiti od sveopćeg potopa. Vođeni općim a ne sebičnim ciljevima, vrijednostima a ne interesima, stvorili smo „brod“ – brod spasa. Stvorili smo „AKCIJU ZA BOLJU HRVATSKU“ – političku stranku koja će, predvođena sposobnim kapetanom, punim jedrima zaploviti u bolju i za hrvatski narod sigurniju budućnost.

Svu simboliku koju sam spomenuo na početku, mogu sažeti u nekoliko poruka.

Ribari - Ovaj brod zna gdje ribe ima najviše i kome ona pripada.

Seljaci - Posadi ovog broda potrebna je hrana koju vi proizvodite.

Intelektualci i znanstvenici - Ovom brodu potrebno je vaše znanje i iskustvo.

Umirovljenici - Na ovom brodu imate zasluženi mir.

Raseljena Hrvatsko – Ovaj brod vam osigurava očuvanje rodne grude i siguran povratak na nju.

Studenti i đaci - Ovaj brod vaša je budućnost i sigurnost.

Svi koji volite svoju domovinu Hrvatsku, ukrcajte se kao posada na brod spasa i zaplovimo zajedno vodama vjere, rada i poštenja. Zaplovimo vodama domoljublja jer su nas na to obvezali grobovi naših predaka.

„NEKA OVAJ BROD PLOVI ZAUVIJEK, GONJEN DESNIM VJETROM, GRANICAMA KOJE NAM JE BOG NAMIJENIO“

Marinko Maki Puškarić